Kdo bi nosil lesen klobuk


03 Jul
03Jul

Ko na Krasu govorimo o vetru, mislimo na burjo. Njo je, tako kot včasih naše otroke, težko ukrotiti. Tudi oni so ena taka, posebna sorta burje. Takoj po kosilu so naše animatorke le izkoristile zatišje pred naslednjim sunkom in otrokom predstavile program Športne unije Slovenije, Veter v laseh. (www.sportna-unija.si , www.vetervlaseh.si ) Ta na nacionalni ravni letos poteka že 24. leto zapored, prvič pa v njem s programom Poletja na Krasu sodeluje tudi Športna zveza Komen. Slogan akcije je S športom proti zasvojenosti! Mlade želi ozavestiti, da vse oblike zasvojenosti negativno vplivajo na posameznikovo življenje, na drugi strani pa imajo športne aktivnosti in redno gibanje velik pozitiven učinek na splošno počutje in uspešnost na vseh področjih. Z bogatim celodnevnim športnim in spremljevalnim programom je cilj akcije doseči, da mladi preživijo dan ob športu in druženju s sovrstniki ter spoznajo, da je šport v prvi vrsti zabava, sprostitev, veselje in smeh. To, kar z našim programom Poletja v bistvu tudi počnemo. Otroci so prejeli še čisto svežo publikacijo Športne unije Slovenije: Športna spominska knjiga, ki na zanimiv način otrokom predstavi več različnih športnih panog, obenem pa jih nagovarja, da pri iskanju idej tudi sami razmišljajo in pri tem sodelujejo.  

Burja na Krasu ne vpliva le na pokrajino, temveč najbrž na nek način oblikuje tudi človeka, ki na njej biva. V popoldanskih urah smo gostili mizarskega mojstra Justa Makovca, ki v 89 letu starosti v svoji mizarski delavnici še vedno ustvarja pravcate umetnine iz odpadnega lesa.  Na ogled je otrokom prinesel nekaj svojih del ter jim predstavil potek dela v delavnici. Med vsemi predmeti jim je bil vsekakor najbolj všeč lesen klobuk iz orehovega lesa, ki si ga je marsikateri nato tudi previdno položil na glavo.


Izvedbo programa Veter v laseh je omogočilo sofinanciranje Ministrstva za zdravje RSFundacije za šport in Športne unije Slovenije. Program je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano.