Novim dogodivščinam naproti


10 Jul
10Jul

Tedenska vremenska napoved ni bila najbolj obetavna, zato smo sončno ponedeljkovo jutro hitro izkoristili za odhod na bazen. Ob plavanju in sproščenem druženju so se v naš ritem Poletja vsi "novi" lažje in hitreje vklopili. Mateja in naša dekleta to še posebej dobro znajo! 

No, v torek smo kljub dežju le imeli srečo, saj smo obiskali ustvarjalko z mnogimi talenti Vlasto Markočič, ki nam je za letošnje Poletje pripravila delavnico pletenja košev na tradicionalen kraški način. Najprej so ji otroci pozorno prisluhnili, nato pa se tudi sami lotili dela. Pletenje košev zahteva precej ročnih spretnosti, kar so majhne roke prav hitro spoznale. Vseeno pa je zadovoljstvo na koncu toliko večje, če na mizi pred tabo stoji izdelek, ki si ga lastnoročno ustvaril. 

Zdaj zagotovo lahko že rečemo: tudi brez oslov ni več Poletja! Sredin obisk pašnika pod Štanjelom, na katerem Stane Sušnik pase čredo oslov, oziroma oslic je to le še potrdil. Po začetni zadržanosti in gledanju "bolj od daleč" so se oslice le opogumile in pristopile k naši čredi otrok. Po prvem bližnjem srečanju so zavore popustile in priča smo bili ganljivim prizorom božanja, objemanja in hranjenja. Sreče, veselja in radosti. Ob našem odhodu so nas oslice prišle še prijazno pozdraviti in nam najbrž dale vedeti, da je naša čreda dobrodošla tudi naslednje leto.  

V živalskem svetu se je nadaljevalo tudi sredino popoldne. Likovna ustvarjalka Britta Hoeschele je za otroke pripravila delavnico slikanja na način avstralskih staroselcev Aboriginov. Pri ustvarjanju tako imenovanih "pikastih slik" je potrebna določena mera koncentracije in natančnosti. Živali, ki so jih otroci s palčkami "popikali" so bile seveda vseh barv, nekatere prave pravcate umetnine.